ST. MÅRTENS 40-DAGARSFASTA

St Martins 40-dagarsfasta och Rosenkrans

11 november - 20 december


(från och med 1 december ber vi endast det glädjerika mysteriet)


Efter den sista söndagen i Advent inträder adventabstinensen till juldagen.


Rosenkransens Vänners bidrag till återstarten av vårt Katolska liv, är att vi,

som botgöring, iaktar en 40-dagar fasta inför julens högtid som vi kallar för

40-dagars Sankt Mårten Fasta & Rosenkrans (12 november - 21 december).


Det är den traditionella bondefastan och som började efter St. Martin av Tours festdag. Vår 40-dagars fasta slutar den 21 december, och den stora festdagen är Kristi födelse. Då är det så finurligt att den 20-24 december så inträder en traditionell abstinens. 


Vi gör den här själva och den är en underbar upptakt inför julafton.


Nu är vi fullt medvetna om att många i Sverige lever i 'julbord', 'glöggfirande', 'lussefirande' och framförallt 'julafton kl 15:00'.

Det gör att St. Martinfastan kan ställa till det. Ingen vill vara en surkart när det kommer till de typiska decemberätandet. För att inte nämna ätandet på julafton (när de flesta i hela världen firar den 25 december.


Lösningen är enkel:

Självklart ska du delta i julbord, och varför inte äta måttligt. Glöm frosseriet vilket ändå är en dödssynd.


Självklart ska du delta i glöggfirande, lussefirande. Återigen, kanske räcker det med en lussebulle istället för fem. Måttlighet är en dygd. 


Julafton, här vimlar det av traditioner och format. Därför gör vi så att, för dem som så önskar, avslutar de sin abstinens från klockan 12 på julafton.

En del avslutar abstinensen klockan 18 för att gå i kvällsmässan. Midnattsmässan nu förtiden är inte ens längre en midnattsmässa. 


Den traditionella Mässan på juldagen är faktiskt tre stycken.

  • En vid midnatt, änglarnas Mässa. (Luk 2:1-14).
  • En vid gryningen, herdarnas Mässa (Luk 2:15-20)
  • Juldagsmässan, Kungens Mässa (Joh 1:1-18)


Oavsett så vaknar man upp den 25 december som blir den stora festdagen! Det finns även en ytterligare möjlighet, att under nästan samma tidsperiod,

(29 nov- 21 dec) nämligen att be dagligen vår 

St. Johannes Döparens Advents-Rosenkrans  Självklart gäller den stora fastan från Askonsdagen och under Påsktiden.Rosenkransens Vänner tog fram en 40-dagars St. Josefsfasta (från St. Josefsdag den 1 maj till pingsten) baserat på de diaboliska tider under:

  • År 2020 - var tufft för många där kyrkor stängde sina dörrar, men även att kyrkan inte var tillgänglig som brukligt.
  • År 2021 - var ett år där den sk pandemilagen slog till med kraft, och även om det var så att vi har stora friheter jämfört med många andra länder, så var det tufft mentalt.


St. Josef var skyddshelgon för jubileumsåret 2021 och dessutom var det 150 år sedan som han blev Skyddshelgon för den universella Kyrkan.


År 2022 så var det dags att fortsätta kampen mot de diaboliska tider som vi lever i. Eftersom pingsten är 50 dagar efter påsk, vilket leder till att pingsten även förflyttar sig baserat på att St. Josefs dag den 1 maj är fastlagd så passade vi på att ändra vår 40-dagars fasta till att bli en spännande 54-dagarsfasta.


från den 1 maj som är St. Josef, Arbetarens dag,

till vigilia (vakan) inför St. Johannes Döparens födelsedag den 24 juni.
Vi har en fundering på följande:

en traditionell 54-dagars St. Michaels fasta som då ska gälla från:

5 Aug till St. Michaels festdag den 29 Sept.Att lära sig att fasta är egentligen enkelt, fast, det är inte så enkelt i sig. Det är inte en sugar-detox utan man bör få med sina dagliga böner - och då handlar det om att lyckas hitta en rytm och avsätta den tid det tar.

En bra början är att försöka fasta genom att minska på måltider, undvika sockerprodukter som godis och läsk, men även att avstå (abstinens) från vissa saker.  Man bör få till någon form av botgöring tillsammans med sina dagliga böner.


The Blessed Virgin and Child venerated by Saints, Paul Pontius after Rubens, 1637.

The Art of Christianity Collection. Used with Permission.

LAUDATE DOMINUM IN SANCTIS EIUS

Ps. 150

Prisa Gud i hans helgedom;

prisa honom i hans makts fäste.


Prisa honom för hans väldiga gärningar;

prisa honom för hans stora härlighet.


Prisa honom med hornstötar;

prisa honom med psaltare och harpa.


Prisa honom med puka och kör;

prisa honom med strängaspel och piporgel.


prisa honom med ljudande cymbaler;

prisa honom med glädjens cymbaler.


Låt varje ande prisa Herren!

Halleluja!


Alleluja. Laudate Dominum in sanctis ejus; laudate eum in firmamento virtutis ejus.

Laudate eum in virtutibus ejus; laudate eum secundum multitudinem magnitudinis ejus.

Laudate eum in sono tubae; laudate eum in psalterio et cithara.

Laudate eum in tympano et choro; laudate eum in chordis et organo.

Laudate eum in cymbalis benesonantibus; laudate eum in cymbalis jubilationis.

Omnis spiritus laudet Dominum!

Alleluja.

St. Martin av Tours (c. år 316-97) festdag den 11 november (Martinmas Day) tjänade ett syfte som liknar vår tacksägelse med den stora höstfesten, som kom vid tiden för skörden och slaktningen av djur. Gåsen var den utvalda fågeln (inte en kalkon) vilken bar en koppling till St. Martins liv.

Legenden säger att han försökte gömma sig bland gässen för att undvika att bli biskop, men gässens kacklande avslöjade vart han gömde sig.


St. Martin av Tours kan betraktas som en av de ursprungliga byggarna av katolsk kultur. Han förde en kamp mot arianismen och ville utrota hedendomen på den franska landsbygden, genom att etablera många kloster samt genom sin undervisning som biskop.

Han gjorde detta genom att predika, välta avgudarna och dess altare och sedan bygga nya institutioner.


St. Martin var själv en veteran från den romerska armén. Han var soldat, där han vid tillfälle vägrade att bära vapen. Vi vet inte om det fanns en koppling om beslutet om dagen för vapenstilleståndsdagen som skedde den 11/11, kl. 11:00 1918. och St. Martins festdag. 


Århundranden tillbaka så var den 11 november en sk höstkarneval, eftersom St. Martins fest markerade även början på julförberedelserna.


Vår Herre har nu, år 2020, gett oss människor en utomordentlig möjlighet till en återstart och omstart av vårt katolska liv.


Rosenkransens Vänner tar nu vara på denna chans om återstart och omstart av vårt katolska liv  genom att påbörja traditionen om 40-dagars fasta från och med helgonet St Martins dag till fjärde advent.


Vi invigder fastan som en möjlighet till botgöring.